min mormorsfar

Igår träffade jag min mormor. Vi pratade hela dagen. Hon berättade om sin barndom och visade fotografier.

william isaksson

Det här är ett foto av min mormors pappa. Han bodde i Norrbotten. Det ligger i norra Sverige, vid gränsen till Finland.

Han är min mormorsfar.

I gamla tider var Sverige och Finland samma land. Det fanns ingen gräns mellan Sverige och Finland. Finnar och svenskar bodde i samma land.

År 1809 var det krig mellan Ryssland och Sverige. Ryssland tog Finland från Sverige.

År 1917 blev Finland självständigt. Finland blev ett eget land.

Det kom en gräns mellan Sverige och Finland, men folket bodde fortfarande på samma plats. Några finnar bodde i Sverige. De heter ”sverigefinnar”. Några svenskar bodde i Finland. De heter ”finlandssvenskar”. Många människor i Norrbotten pratade finska, fastän de bodde i Sverige. Min mormorsfar var en av dem.

Jag tänker på min mormorsfar. Jag har aldrig träffat honom, men jag har lite information om honom. Han jobbade som lärare. Hans första språk var inte svenska, fastän han bodde i Sverige. Men i skolan måste han prata svenska.

Jag är också lärare. Svenska är mitt förstaspråk, och jag lär ut svenska som andraspråk. Många människor vill lära sig svenska, för att de bor i Sverige. Jag har jobbat på SFI i elva år. Jag har haft över 1000 elever.

Det finns en koppling mellan min mormorsfar och mig. Det finns en koppling mellan nutid och dåtid.

Min mormorsfar lärde sig svenska för 100 år sedan, och nu är det andra som lär sig svenska. Jag är glad att jag kan hjälpa till.

Annonser

4 reaktioner på ”min mormorsfar

  1. Hej Sara, det var väldigt intressant att läsa om det du har skrivit om din mormorsfar och Sverige-Finland historia. Jag visste inte att Sverige och Finland var samma land.

    Gilla

  2. Hej Sara jag är Rosa din elev för 3 år sedan ,och jag läste din mormorsfar och den intressant historia mellan Sverige och Finland. Jag visste inte att två lander var samma land förut……Jag var tre veckor din elev och du är jättesnäll lärare och jag känds jätte glad när vi har arbetat med dina blogger lycka till.

    Gilla

  3. Hej Sara, det var väldigt intressant att läsa om det du har skrivit om din mormorsfar och Sverige-Finland historia. Jag visste inte att Sverige och Finland var samma land.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s