Vasaloppet

Igår var det Vasaloppet. Vasaloppet är en svensk skidtävling, som är mycket speciell. Jag tittar alltid på Vasaloppet på tv, varje år.

Varför är den här tävlingen speciell?

1. Det är världens största skidtävling. 16 000 personer åker skidor tillsammans!

2. Det är en mycket lång tävling: 90 kilometer. Man åker mellan Sälen och Mora i Dalarna. De snabbaste åkarna åker på fyra timmar. Andra åkare åker i tio timmar.

3. Det är världens äldsta tävling för att åka långt på skidor. Den första Vasaloppstävlingen var 1922. Men historien är äldre än så…

4. Historien bakom Vasaloppet är nästan 500 år gammal. År 1520 var Sverige och Danmark i en union, och en dansk kung bestämde över Sverige. Då fanns det en svensk man, som hette Gustav. Han ville ta tillbaka Sverige från Danmark, men den danske kungen började jaga honom. En gång jagade de honom på vintern i Dalarna, mellan Mora och Sälen. Gustav åkte skidor hela den vägen, för att rädda sitt liv. Senare blev Gustav kung i Sverige, och fick namnet Gustav Vasa.  Vasaloppet är till minne av Gustav Vasa.

5. Alla sorters människor åker Vasaloppet. Gamla och unga. Kvinnor och män. Professionella och amatörer. Det är en folkfest.

6. Det finns personer som har åkt Vasaloppet 50 gånger. Det kan till exempel vara en 72-åring, som har åkt Vasaloppet varje år sedan han var 22.  Om man har åkt Vasaloppet över 30 gånger, kallas man ”veteran”.

7. Det är roligt att titta på Vasaloppet på tv. Det finns intervjuer med olika personer. De filmar alla snabba skidåkare, men också alla andra. Det finns alltid något att titta på. Och ibland händer det här:

 

Annonser

2 reaktioner på ”Vasaloppet

  1. Hallo Helga,

    diesen Blogs habe ich abonniert. Von Zeit zu Zeit kommen nette kleine Geschichten. Vielleicht hast du auch an Spaß daran, deshalb sende ich die das zu

    Grüße Erika

    >

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s