Semlornas historia

I morgon är det fettisdag. Det är dagen när man ska äta semla.

En semla

En semla är en bulle med mandelmassa och grädde. Semlan har en lång historia i Sverige.

I kristendomen ska man fasta i 40 dagar på våren. Fasta betyder att man inte ska äta så mycket. Till exempel att man inte äter godis, eller inte äter kött. Dagen före fastan är fettisdagen. På fettisdagen kan man äta mycket mat och goda bullar, för att bli redo för fastan. Därför äter man traditionellt semlor på fettisdagen.

Här kommer några historiska fakta om semlan:

År 1771 dog den svenska kungen Adolf Fredrik. Han hade ätit så mycket så att han dog. Den sista dagen i livet åt han: Fisk, kaviar, hummer, kött och mycket mer mat. Det sista han åt var semlor. Sedan fick han ont i magen. Sedan dog han.

Kung Adolf Fredrik

På 1800-talet hade man socker och kanel på semlan. Man brukade lägga semlan i varm mjölk. Många människor tycker om att lägga semlan i varm mjölk, även idag.

På 1900-talet kom polisen om man bakade semlor för tidigt. Det var förbjudet att t.ex. sälja semlor i januari. Man måste vänta till fettisdagen. Om man sålde semlor för tidigt måste man betala böter.

En tidningsartikel från 1952

På 2000-talet kom många nya varianter av semlan. Till exempel semmelwrap, semmelnachos och wienersemlor. Det är en rolig grej, men många tycker ändå bäst om den traditionella semlan. Jag tycker också bäst om den traditionella semlan.

Semmelwrap från Tössebageriet

Jag älskar semlor. Jag äter en semla i veckan under februari. Självklart vill jag äta flera semlor om dagen – men jag kontrollerar mig. Jag vill ju inte sluta mitt liv som Adolf Fredrik.

6 reaktioner på ”Semlornas historia

  1. Hej, tack för den här informationen om semlor eftersom det var första gånger jag smakade det var här i Sverige och jag älskade det samtidigt känner jag inte till den riktiga historien.

    Gilla

  2. Jag är första gången jag läser om den här historien om semlor och jag tycker om den och förstår varför dem säljer och kallas en dag efter den och traditionen om semlor.

    Gilla

  3. Semla är finn gammal tradition i Sverige att man fasta.
    Jag valde den för att jag tycker om veta andra tradition.
    Det är spanande för mig
    .

    Gilla

  4. Pingback: baka semla (recept!) | Sara Lövestams lättlästa blogg

Lämna en kommentar